Dukan-dieten

Dukandiet är en populär, men kontroversiell, viktminskningsmetod som utvecklades av den franske läkaren Pierre Dukan på 1970-talet. Den bygger på att minska kolhydratintaget kraftigt till förmån för proteiner. Metoden har fyra distinkta faser och lämpar sig främst för personer som behöver tappa mycket vikt relativt snabbt.

Vad är Dukandieten?

Dukandieten är en populär viktminskningsmetod som utvecklades av den franska läkaren Pierre Dukan på 1970-talet. Denna diet fokuserar på att minska intaget av kolhydrater samtidigt som proteinrika livsmedel prioriteras. Dukandietens grundidé är att människokroppen är effektivare på att bränna fett när kolhydratintaget är lågt.

Dukandietens fyra faser:

  • Attackfasen
  • Kryssningsfasen
  • Konsolideringsfasen
  • Stabiliseringsfasen

Här nedan går vi igenom respektive fas i dieten.

1. Attackfasen

Under attackfasen äter man endast proteinrika livsmedel under en till två veckor. Målet är att snabbt komma igång med viktminskningen. Under denna fas är kolhydrater, fett och socker helt förbjudna.

2. Kryssningsfasen

I kryssningsfasen ("cruise phase" på engelska) introduceras gradvis vissa grönsaker och magra mejeriprodukter. Målet är att fortsätta viktnedgången, men i en långsammare takt. Denna fas kan pågå i flera veckor beroende på hur mycket vikt som ska tappas.

3. Konsolideringsfasen

Konsolideringsfasen kallas även "sammanslagningsfasen". Nu är det dags att börja introducera fler livsmedel i kosten, som fullkornsprodukter, frukt och enstaka portioner av fett och kolhydrater. Syftet är att hålla kvar den nya vikten och inte gå upp igen.

4. Stabiliseringsfasen

Den sista fasen handlar om att hitta en långsiktigt hållbar livsstil. Här får man äta mer varierat, men måste fortfarande begränsa kolhydratintaget och äta proteiner varje dag.

Vem passar Dukandieten för?

Dukandiet lämpar sig främst för personer som behöver tappa betydande mängder vikt relativt snabbt, exempelvis inför en större händelse. Den kan också fungera bra för personer med insulinresistens eller typ 2-diabetes, då den kraftigt begränsar kolhydratintaget.

Dock är Dukandieten inte lämplig för:

  • Gravida eller ammande kvinnor
  • Barn och ungdomar under 18 år
  • Personer med njur- eller leverproblem
  • De som är i riskzonen för ätstörningar

Kom ihåg att alltid rådfråga en läkare eller barnmorska om du faller inom ovan riskgrupper.

Ursprung och spridning

Dukandietens upphovsman är den franske läkaren Pierre Dukan, som lanserade metoden på 1970-talet. Dukan själv var överviktig som ung och letade efter en effektiv lösning. Hans forskning ledde fram till den proteintyngda diet han sedan skrev böcker om och spred.

Dukandietens popularitet ökade markant i Frankrike under 2000-talet. Den blev även populär i andra europeiska länder som Storbritannien, Italien och Spanien. I Sverige började den uppmärksammas på allvar under 2010-talet. Idag räknas den som en av de mest kända viktminskningsmetoderna i världen.

Popularitet och användning

Uppskattningsvis har över 40 miljoner människor världen över provat Dukandieten. I Frankrike, där den har sitt starkaste fäste, beräknas 1 av 3 vuxna ha testat metoden — men därmed inte sagt att de följer dieten idag.

Trots sin popularitet är Dukandiet kontroversiell. Kritiker menar att den är alltför restriktiv och kan leda till näringsbrist, hälsoproblem och svårigheter att hålla vikten långsiktigt. Forskare är också oense om huruvida den är mer effektiv än andra viktminskningsmetoder.


Lågkolhydratdieter